יום שישי, 13 באפריל 2012

פינת האוכל: עוגת מצות בגאנאש שוקולד לפסח

המזון:  עוגת מצות בשוקולד פשוטה וטעימה עם שם שנשמע מרשים
סך זמן: 25 דקות לכל היותר מתחילת איסוף המרכיבים.
סך עלות: 26.5 ש"ח לעוגת מצות טעימה שאפשר לחלק ל-16 פרוסות משביעות.

הציוד
1 סיר
1 להבת גז (רצוי בינונית לפחות)
1 כף
1 כלי הגשה עמיד לחום (אפשר גם תבנית חד פעמית, ויש לה יתרונות ברורים בכל הנוגע לניהול כלי הבית, אבל חסרונות מסויימים בכל הנוגע לאיכות הסביבה אם לא נעשה שימוש חוזר. לשיקולכם)
1 מקרר

המצרכים
1 מיכל 250 מ"ל שמנת 38%
6 מצות
1 חבילת שוקולד צימקאו 400 גרם
(אפשר להחליף ב-4 חבילות שוקולד מריר או רגיל לבחירתכם)

תהליך ההכנה
לחמם את השמנת בסיר (להיזהר לא לשרוף)
להוסיף את השוקולד שבור לקוביות
לערבב היטב עד להמסה מלאה של השוקולד (אם נורא מתעצלים אפשר להוריד לאש קטנה ולערבב פעם בדקה).
זה ייקח בערך 10 דקות, שאחריהן - יש לנו גאנאש.
 לתת להתקרר כ-5 דקות בטמפ' החדר (כדאי להעביר לגז שעליו לא חיממנו או לשיש למען יעילות ההתקררות)
להניח מצה בכלי ההגשה. למרוח בעזרת הכף מגאנאש השוקולד בנדיבות
להניח עוד מצה, ושוב למרוח (זו היתה מצה מספר 2)
להניח עוד מצה, ושוב למרוח (זו היתה מצה מספר 3)
להניח עוד מצה, ושוב למרוח (זו היתה מצה מספר 4)
להניח עוד מצה, ושוב למרוח (זו היתה מצה מספר 5)
להניח עוד מצה, ושוב למרוח (זו היתה מצה מספר 6 - האחרונה).
לשפוך את שארית השוקולד מלמעלה (ללקקנים, מה שנשאר בסיר יורד היטב עם אצבע).
להכניס למקרר לכמה שעות.

הערות
  1. כמו בכל עוגה, אפשר (ובהתאם לטעם גם רצוי) לקשט מלמעלה בקישוטים כמו סוכריות וכד'. 
  2. העוגה הזו נמנית על משפחת המאכלים שטעמם משביח ככל שעובר הזמן. כדאי להכינה לפחות 24 שעות לפני ההגשה.
  3. כמה הערות על גאנש השוקולד. גאנאש שוקולד, כלומר, תבשיל של שמנת ושוקולד, הוא בעצם לב-העוגה הזו. אפשר כמובן בימים שאינם פסח להשתמש בגאנש לציפוי של עוגה אחרת, או בשלל שימושים אחרים (שזה לא המקום והזמן להיכנס אליהם). 
  4. בהכנת גאנאש יש הרבה טווח משחק עם הפרופורציות של כמויות השמנת והשוקולד. אפשר לשחק עם סוג השוקולד, אפשר להוסיף כל מיני תבלינים, וכרגיל בבישול - טווח האפשרויות הוא אינסופי.
    אישית, לקרם של עוגה, אני מאוד אוהב את הפרופורציה של כ-250 מ"ל שמנת 38% עם שתי חבילות שוקולד חלב פרה של עלית.
    כאמור, הטכניקה פשוטה יחסית: מחממים על אש קטנה(!) את השמנת. שוברים פנימה את השוקולד. מערבבים היטב עד להמסה מלאה. מקפידים מאוד (!) שהשמנת לא תרתח. מקפידים מאוד שהתבשיל לא יישרף. קשה לי להדגיש עד כמה אי-השגחה על הכנת הגאנאש עשויה להשפיע על טעמו. לכן המהדרין מבצעים את זה בבן מארי. אם מגיעים למצב שבו חייבים לעזוב את הסיר משום מה, עדיף לכבות את האש ולתת להמסה להימשך עם החום השיורי. אחרי שהשוקולד מומס היטב מכבים את האש, מסירים את הסיר מעל הגז (כדי לוודא שאין חימום נוסף), נותנים לתרכובת לנוח כמה דקות (15 לערך. גם כאן, יש טווח משחק ויש לו השלכות על התוצאה. רבע שעה היא, לטעמי, הזמן המיטבי לפרופורציות שציינתי לעיל).
איך הגענו להערכת העלות (ברשותכם נניח שסיר וכף יש לכם, וגז אתם לא סופרים לנו):
1 שמנת 38%  מוערך בזאפ מארקט נכון לכתיבת מתכון זה בין 7.30 ש"ח ל-8.59 ש"ח.

6 מצות - יש כמובן הרבה אפשרויות לרכישת מצה שהופכות את הערכת העלות למורכבת יותר. לקראת החג האחרון, למשל, אפשר היה לרכוש חבילת מצות של 2.5 ק"ג ב-14 ש"ח. בחבילה כזו יש 6 חבילות בנות 16 מצות כל אחת, כך שבחבילה כזו יש סה"כ 96 מצות, מה שמביא אותנו למחיר למצה של כ-15 אגורות (בעיגול למעלה).
(לשואלים מה אפשר לעשות עם כל-כך הרבה מצות, נעסוק באחד הפוסטים שלאחר החג במציות (מצה בריי) ונזכיר חלופות אחרות).

1 חבילת שוקולד צימקאו של השחר מוערכת בזאפ מארקט נכון לכתיבת מתכון זה בין 10.99 ש"ח ל-14.95 ש"ח. (מאגדת שישיית שוקולד מריר מוערכת בזאפ מארקט נכון לכתיבת מתכון זה בין 16.50 ש"ח ל-26.99 ש"ח).

רביעיית תבניות אלומיניום מוערכת בזאפ מארקט נכון לכתיבת מתכון זה ב-5.70 ש"ח, כך שתבנית אחת תעלה לנו כ-1.5 ש"ח.

השילוב של 6 מצות, 1 חב' שוקולד צימקאו, 1 שמנת, ו-1 תבנית יעלו לנו 26.2 ש"ח (או 42.18 ש"ח אם נתעקש לקנות רק איפה שיקר...).
סה"כ למתנהלים ביעילות: 26.5 ש"ח לעוגה לפסח, או 1.64 ש"ח לפרוסה משביעה
(הערה למיטיבי החיתוך: אפשר להגיע גם ל-25 פרוסות בגודל סביר אם מגישים קינוח נוסף ורוצים גיוון). 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה