מה קורה לשמן הזית של יד מרדכי כששמים אותו במקרר?

עודני משוטט באינטרנט, ונתקלתי באתר המצויין לא-רלוונטי בסיפור מסמר-שיער אודות שמן הזית של יד מרדכי. המכתב, אותו המליץ האתר שלא לקדם, גורס שמשהו לא בסדר בשמן הזית מסוג כתית מעולה של יד מרדכי, שכן הוא איננו עומד במבחן הסבתות הידוע: שמו אותו במקרר, והוא לא העכיר.

לא הכרתי את המבחן הזה קודם לכן, וכנראה הייתי עובר על הסיפור בהרמת-גבה, לולא ראיתי שהאתר מכוון לתגובה של יד מרדכי שלא הומצאה לו ישירות, אלא פורסמה בדיון בפורום בתפוז. יכול להיות שגם זה לא היה מספיק להצדיק פוסט, אבל אז ראיתי את התגובה של קרן, מנהלת השיווק של יד מרדכי, אותה אצטט במלואה, למען ההגינות:

"ראשית, אנחנו מברכים על ההתעניינות והדיון שהתפתח סביב שמן זית ואיך בודקים אם הינו איכותי ראינו שהועלו בדיון כל מיני רעיונות, איך לבדוק "בבדיקות ביתיות" אם השמן איכותי, אך לצערנו הבדיקות לאיכות שמן זית הינן בדיקות מורכבות מאוד, ולכן ניתנות לביצוע רק במעבדות מוסמכות ולא באמצעים ביתיים. למעוניינים, מצ"ב לינק לגבי "בדיקת המקרר" שהועלתה, לפיו התגבשות שמן זית אינה הוכחה לאיכותומצ"ב הלינק  http://www.oliveoilsource.com/article/freezing-olive-oil-can-prove-extra-virgin-quality-its-fictionכל מי שמעוניין בפרטים נוספים מוזמן לפנות אלינו למוקד שירות צרכנים בטלפון 1-800-377-877"
אז לא התעצלתי, הלכתי אל הלינק המומלץ בעצמי, ושם הופתעתי לגלות את הבאות (הדגשים ב-Bold שלי):
"Olive oil manufacturers don't generally list a freezing temperature because it is quite variable depending on the olive variety and ripeness of the olive at processing. Unlike the properties of a simple compound like water, olive oil is made up of hundreds of chemicals, many of which change with every extraction and affect its freezing point.
In large-scale production, a processing practice called “winterizing” has the biggest effect on how olive oil will react under cold temperatures. Like most fruit, olives have waxes on their epidermis (epicarp) to protect them from insects, desiccation, and the elements. These natural waxes are what allow an apple to be shined, for instance. If an oil is to be sent to a cold climate, or if a refined oil is used in a product like cheap salad dressing where it will be stored in the refrigerator, it is often "winterized" (chilled and filtered) to remove the waxes and stearates. As a result, no clouding or crystals occur.
Oil that has not been winterized will clump and form needle-like crystals at refrigerator temperatures as the longer chain fats and waxes in the oil congeal, but the oil will not usually harden completely unless chilled further. Some olive varieties form waxes that produce long thin crystals, others form waxes that congeal into rosettes, slimy clumps, clouds, a swirl of egg white like material, or white sediment that the consumer may fear represents spoilage. These visual imperfections also may form outside the refrigerator during the winter when oil is exposed to cold temperatures during transport. The white color in the hardened oil does not indicate spoilage, but it is merely an indication of the longer chain fats congealing."
כלומר, מהקישור אליו הפנתה יד מרדכי עצמה למדתי, שבשמן זית שלא עבר הכנה-לחורף (winterized) וישהה במקרר  יווצרו לכל הפחות גושים או קריסטלים דמויי מחט כתוצאה מקרישת השעווה ושרשראות השומן הארוכות שבשמן.
מאותו קישור למדתי שתהליך שכזה עובר לרוב שמן שנועד לסלט (refined) או שמן שאמור להיות מיוצא לארצות שבהן האקלים קר.

ואז לא יכולתי שלא למלמל לעצמי ("ממממ...) ולגרד מעט בראשי (scratch scratch...).

  1. שמן זית אמור להעכיר במקרר אם לא עבר טיפול של קירור וסינון ("chilled and filtered");
  2. טיפול שכזה מעבירים בדרך-כלל שמן זית מזוכך (refined) שנועד לסלט (ולקירור) או שמן זית שמיוצא לארצות הקור; 
  3. שמן הזית שבמכתב השרשרת הוא כזכור כתית מעולה (ובוודאי לא כזה שמיועד בעיקרו לסלט ולשימור במקרר); 
  4. אקלים ישראל איננו קר במיוחד; 
ומהנקודות האלה, שרק יד מרדכי אחראית להגעתן לתשומת לבי, וכל עוד יד מרדכי לא תסביר ששמן הזית שלה עובר תהליכי קירור וסינון בעודה מכוונת לקישור שמסביר שאלה הן הסיבות לכך ששמן זית מעולה איננו מעכיר בקירור (או אולי תמציא סיבה מאלפת אחרת), אין מנוס מהמסקנה (המצערת) שמשהו בשמן הזית מסוג כתית מעולה של יד מרדכי שונה ממה שהסבתות שלנו הכירו כשמן זית כתית מעולה. ואידך זיל גמור. 

לפני סיום, חשוב לי להעיר שקשה לי להחליט מה מצער אותי יותר - התובנה שאתר המוערך על ידי כמו לא-רלוונטי בחר לתייג מכתב שכזה כלא ראוי לקידום עם החומר שנמסר לו/נמצא על-ידו, או התובנה שמוסד ישראלי מוערך כמו יד מרדכי מסתפק בתגובות מהסוג הזה כשצרכן פונה אליו בתלונה. 


תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

Some science stories for March - Einstein's week, a few items regarding energy, and more

150 שנה להולדתו של יוסף מרקו ברוך

סיום